Hoe zit dat eigenlijk met dat gevoel bij mannen en vrouwen? Zijn vrouwen intuïtiever? Kunnen ze beter naar hun gevoel luisteren dan mannen?

Een tijdje terug zat ik met iemand te praten. Het ging over een verschil tussen mannen en vrouwen. “Jullie kunnen dat beter”, zei hij, “luisteren naar je gevoel. Jullie zijn intuïtiever. Vrouwen staan dichter bij hun gevoel dan mannen.”

Is dat werkelijk zo? Ik denk dat we allemaal geconditioneerd zijn. We zijn opgegroeid met bepaalde normen en waarden, dingen die we vanuit huis hebben meegekregen. Dat je bijvoorbeeld niet over gevoelens praat en dat al helemaal niet in het openbaar laat zien. Dat je je beter voor moet doen dan je bent. Leven vanuit je hoofd, verstand. Alleen dat sluit vaak niet aan met hoe je je werkelijk voelt.

Misschien leven mannen meer vanuit hun verstand. Maar dat is niet aan hen voorbehouden. We hebben allemaal een hoofd op ons lichaam zitten en zijn veelal gewend deze meer te gebruiken dan te luisteren maar de wijsheid van ons lichaam.

Jarenlang heb ik m’n hoofd als kompas gebruikt. Vandaar uit geleefd. Dingen ondernomen, gedaan, besluiten genomen. Dat heeft me veel gebracht en me gelijk ook ver bij mezelf vandaan geholpen. De fluistering van m’n hart, mijn gevoel was er al die tijd. Alleen ik luisterde er niet naar. 

Je gevoel als kompas gebruiken, weer naar je hart leren luisteren heeft tijd nodig. Stap voor stap. Misschien gaat dat de gemiddelde vrouw makkelijker af. Maar ik denk dat we allemaal even dicht bij ons gevoel staan.