Ken je dat, dat je iets nieuws wilt beginnen en dat er zo’n stemmetje in je hoofd of in je omgeving je ervan weerhoudt? En dat je daar gehoor aan geeft? Alles wat je aandacht geeft groeit. Hoe zet jij een oude overtuiging om in een helpende gedachte?

Laten we nog even voortborduren op dat uit je comfort zone gaan. Die belemmeringen dus. Die kunnen uit onze omgeving komen, maar vaker nog uit onszelf. Door oude overtuigingen. Van die dingen waarvan we gewend zijn zus of zo te doen. Omdat we dat altijd zo hebben gedaan. Omdat we dat (onbewust) mee hebben gekregen uit onze omgeving. Omdat.. nou vul maar in.

En als er dan een moment komt dat je het zat bent, dat je die overtuiging niet meer wilt geloven. Dat je jezelf niet meer klein wilt houden. Dat je niet meer wilt geloven dat je iets niet kunt, dat anderen beter zijn, dat je daar geen tijd voor hebt, dat…. Dat je het anders wilt doen. En hoe pak je dat dan aan? 

Daar zijn vele verschillende manieren voor. Je kunt de overtuiging, dat zinnetje wat elke keer in je hoofd rondzingt, bijvoorbeeld ombuigen en er een positieve wending geven. Veranderen in een positieve zin of affirmatie die echt helpend voor jou is. En die je ook gelooft. Dat je het echt van binnen voelt dat het klopt. 

Ik ben als startende ondernemer nu drie kwart jaar op weg met Oeles Overvloed. En soms denk ik wel eens waar ben ik mee bezig? Hoe kan ik hier nu echt een boterham mee verdienen? En ja zoiets wordt ook gevoed door zo’n zinnetje uit m’n omgeving wanneer ik vertel over wat ik doe en dat diegene dan vraagt: “is het een uit de hand gelopen hobby of…”. 

Ja het is echt serieus een bedrijf. Ik wil het echt groots laten groeien. En vaak denk ik daarbij: geen idee hoe maar ik voel dat hier iets ligt voor mij, dat hier een kwaliteit ligt waar ik wat mee mag, nee moet doen. Want ik krijg zulke fijne enthousiaste reacties van jullie, hoe blij jullie er mee zijn, hoe het je raakt en wat jullie allemaal met me delen. Daar ben ik heel dankbaar voor. En daarom móet ik dus wat mee, vind ik. 

Zoiets als vinden ‘dat wat ik doe, dat ik dat de wereld niet mag onthouden’. Kun je me nog volgen? Want dan doe ik niet alleen mezelf tekort (want ik haal hier pure vreugde uit) maar ontzeg ik jullie ook mijn overdenkingen en tekeningen waar je zo van geniet. Dus Oeles Overvloed is win-win voor jou en voor mij. Jemig, dit wordt een langer verhaal en gaat een heel andere kant op dan ik van plan was. Waar was ik gebleven?

Van die hardnekkige overtuigingen ombuigen dus. Want ja het tekenen en schrijven was altijd iets wat ik voor mezelf deed. Een creatieve uitlaatklep, ontspanning, iets wat me veel over mezelf heeft geleerd. Maar voor zoiets vanzelfsprekends, iets wat van nature naar boven borrelt, wat is dat nou waard? Daar kun je toch geen geld voor kunt vragen?

Maar hoe, hoe in vredesnaam Esther, hoe wil je je bedrijf laten groeien als je alleen maar geeft, investeert en nauwelijks inkomen, geld genereert? En dus buig ik vanaf vandaag die belemmerende overtuigingen om. 

Geld draagt bij aan mijn geluk (jeej, ik mag tekenen en schrijven!), geld draagt bij aan mijn groei (inzichten die naar boven borrelen) én die van mijn volgers, dus ik mag geld ontvangen om het zo nog meer te laten stromen. En hoe? Ik blijf m’n inspiratie volgen. Doen waar m’n hart naar uit gaat. Ik heb er alle vertrouwen in.

En weet je wat het mooie is? Bij mij kwamen door het ombuigen van die oude belemmerende overtuigingen nieuwe inzichten naar boven, verlangens, wensen naar voren waar ik nog niet eerder over na had gedacht. Bijzonder niet? 

Dus voorwaarts! Stapje voor stapje. Je hoeft er niet morgen al te zijn. Wat me ineens doet denken aan een prachtige uitspraak van de Dalai Lama XIV, Tenzin Gyatso:

Er zijn twee dagen in het jaar waarop men helemaal niets kan doen.
De ene is gisteren, de andere is morgen.
Vandaag de dag is om lief te hebben, te geloven
en in de eerste plaats te leven.

Ik kijk uit naar je reactie!